1. Axel Enqvist
  2. Do Not Try to Change, Replace or Repair
  1. Master
  2. Klesdesign og kostymedesign

A Jeg har alltid vært interessert i funksjonaliteten i klær. For meg betyr funksjonalitet ikke nødvendigvis bare prestasjon, men handler mer om substansen som gjør klær til hjelpende forlengelser av kropp og sinn, og dermed mer enn bare biter av tekstil. De to siste årene på KHiO har jeg undersøkt sammenhengen mellom funksjon og bærekraft, og hvordan disse to konseptene fusjonert kan bidra til en mer dynamisk bruk og produksjon av klær.

B Mitt prosjekt Do Not Try to Change, Replace or Repair er en forskning i bærekraft, der fokus ligger på de immaterielle og materielle tilleggsverdiene som medvirker i skapelsen av langvarige og adaptive klær. I stedet for å bare fokusere på de økologiske, økonomiske og sosiale aspektene av bærekraftdefinisjonen, handler kulturell bærekraft mer om vurdering av innlærte system og holdninger, for eksempel når det gjelder klær og mote.

Målet med prosjektet mitt er å prøve å isolere og definere eksempel av denne type bærekraft og se hvordan oversettelsen blir når det settes i en sammenheng med moderne herreklær. 

Med bærekraftsteori som base, har jeg brukt historisk og topologisk research for å undersøke elementene som sammen skaper byggesteinene for herreklær. Gjennom å undersøke funksjonen, opprinnelsen og bakgrunnen til disse individuelle elementene, kunne jeg lettere evaluere deres effekt på det endelige produktet. Sammendraget for undersøkelsen ble til en manual for kulturell bærekraft i herreklær, som fungerte som ledende prinsipper for den fysiske utformingen av prosjektet.

Den endelige kolleksjonen er en hyllest til langvarighet, tilpasningsevne og fleksibilitet i klassiske herreplagg.

  1. acke.enqvist@gmail.com

Design Martin Asbjørnsen og Jørn Aagaard

Foto Jørn Aagaard

Programmering Thor Merlin Lervik